RO | EN
Eco educaţie pentru copii şi tineriAcoperis verdeStil de viata ecologicEconomie verde si socialaSustainable local development
Eco educaţie pentru copii şi tineri
 
Constructii verzi
 
Un stil de viata prietenos cu mediul
 
Economie verde si sociala
 
Dezvoltarea durabila a comunitatii
 

Despre noi

Înfiinţată în anul 2007, Asociația Greenitiative îşi propune ca prin proiectele sale să promoveze un nou mod de viaţă şi o nouă economie în care considerentele de mediu să fie prioritare.

Cele trei direcţii principale de acţiune ale iniţiativelor noastre verzi sunt eco educatia pentru copii şi tineri, promovarea construcţiilor verzi şi a folosirii surselor regenerabile de energie şi dezvoltarea durabilă a unor comunităţi locale.

În ceea ce privește eco educația, ne-am axat activitatea pe promovarea ideii de sustenabilitate energetică, pe conştientizarea impactului schimbărilor climatice, a necesităţii unor schimbări personale pentru reducerea amprentei de carbon şi pe proiecte care să sprijine conservarea resurselor naturale şi managementul sustenabil al deşeurilor acasă şi la şcoală. Am colaborat în cei cinci ani de activitate cu peste 25 de şcoli şi licee încercând să răspundem unor nevoi presante venite din societate precum problema colectării selective a deşeurilor dar şi să lansăm şi să dezvoltăm teme mai puţin abordate în societatea românească precum cea a schimbărilor climatice şi a necesităţii trecerii la o societate şi o economie fără emisii de gaze cu efect de seră. Proiectul nostru de eco educaţie pe tema schimbărilor climatice şi a sustenabilităţii energetice Terra, singura noastră casă a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Centrul de Informare ONU pentru România, Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România şi organizaţia Solar Solidarity International cu sediul la Bruxelles. În acest proiect complex, care a folosit tehnici de educaţie nonformală şi metode de diseminare inovatoare, am reușit să implicăm pe tot parcursul anului şcolar 2009-2010, peste 5500 de elevi şi 200 de cadre didactice din 15 licee şi şcoli bucureştene, printre care Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional ”George Coşbuc”, Colegiul Naţional ”Matei Basarab” sau Şcoala Europeană Bucureşti.

Prin construirea la Mogoşoaia a unui sediu „verde” (green building) pentru organizaţia noastră, la care s-au folosit materiale şi tehnologii de construire prietenoase cu mediul precum izolaţiile din cânepă, celuloză, plăci fibrolemnoase şi paiantă, panouri de nuiele împletite, acoperiş înverzit, etc., ne-am dorit să oferim un exemplu real că se poate construi şi altfel, cu reale beneficii din perspectiva consumului energetic şi a calităţii aerului interior.  Proiectul de green building de la Mogoşoaia a generat un mare interes din partea mediului academic, mai precis din partea unor studenţi şi cadre universitare de la Academia de Studii Economice, Univ. de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” şi Universitatea Tehnică de Construcţii, Facultatea de Ingineria Instalaţiilor. Am sprijinit cu informații studenţi care au realizat lucrări de diplomă pe teme legate de construire sustenabilă, am participat, la invitația coordonatorului cursului ”Tehnologia habitatului durabil” de la UAUIM,  la două prezentări pentru studenţii la arhitectură iar în aprilie 2011, iar în colaborare cu Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România am organizat la Mogoşoaia un seminar pe tema instanțiilor şi automatizărilor din clădirile sustenabile pentru studenţii la master de la Facultatea de Ingineria Instalaţiilor, acest din urmă eveniment fiind inclus pe lista oficială a evenimentelor desfăşurate în cadrul European Union Sustainable Energy Week 2011. Am susţinut prezentări despre activitatea noastră şi despre subiecte precum dezvoltarea durabilă a unor comunităţi rurale sau sustenabilitatea energetică a clădirilor în cadrul Serilor Arhiterra sau Street Delivery 2009. În 2010 am organizat la Universitatea Ecologică o conferinţă cu tema ”Şcolile ca viitoare modele de clădiri publice sustenabile” (eveniment inclus în EUSEW 2010) şi un seminar pe tema izolaţiilor cu materiale naturale la Mogoşoaia. În 2011, Greenitiative a fost unul din cele 6 ONG-uri de mediu care au susţinut prezentări în cadrul evenimentului satelit Green Week organizat de Comisia Europeană în liceele din România.

Proiectele Asociaţiei Greenitiative au fost prezentate în articole şi reportaje publicate de revista Green Report, cotidienele Evenimentul zilei şi România liberă, posturile Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional şi Rfi.

 


Ce ne motivează

Noi credem că modul actual de viaţă, bazat pe consum nesăbuit de resurse epuizabile şi pe ignorarea făţişă sau disimulată a impactului nostru asupra mediului, subminează chiar viitorul copiilor şi nepoţilor noştri. Ignorând simptomele unei planete bolnave, sufocată de gaze cu efect de seră şi de poluare, dăm dovadă de o formă de egoism pe care urmaşii noştri o vor socoti, probabil, de neiertat.

Dacă nu ne schimbăm radical, nu exista nici o şansă să lăsăm moştenire urmaşilor noştri imediaţi o planetă pe care să trăiască în condiţii climatice asemănătoare cu cele pe care acum le considerăm imuabile. Continuând să transformăm Terra într-o uriaşă groapă de gunoi şi să ameninţăm fragilul echilibru al condiţiilor prielnice vieţii, va fi la un moment dat prea târziu să mai facem ceva. Mai credem că acum, în primele două decenii ale sec. XXI, nu e încă prea târziu să încercăm să schimbăm această direcţie, fiecare dintre noi care suntem conştienţi că avem această responsabilitate. Avem convingerea că Terra începe să nu mai aibă răbdare cu oamenii şi că, dacă irosim puţinul timp care ne-a rămas, adică următorii 10-15 ani, copiii noştri şi chiar şi noi, cei care poate vom trăi până la jumătatea acestui secol, vom cunoaşte o planetă cu totul diferită, o planetă a secetelor prelungite, a furtunilor venite de nicăieri dar care pot distruge comunităţi sau regiuni în doar câteva ore, o planetă pe care apa va deveni o resursă la fel de preţioasă (sau poate chiar şi mai preţioasă) cum este acum petrolul, o planetă de pe care vor dispărea sute de specii de plante şi animale (da, pentru nepoţii noştri pinguinii, urşii polari sau ţestoasa lui Hermann vor fi precum dinozaurii sau mamuţii), o planetă măcinată de războaie pentru resurse vitale (apă, hrană), o planetă bolnavă, pe care ne va fi imposibil să o însănătoşim.

Mai credem sincer că însănătoşirea Terrei trebuie să începută de fiecare dintre noi în ograda sa, dacă nu chiar pe peticul de Planetă pe care îl numim cartierul nostru sau satul nostru, într-un cuvânt, comunitatea noastră. Aşa cum am descoperit noi înşine făcând câte ceva în acest scop la Bucureşti, Mogoşoaia sau Eşelniţa, să iei decizii considerând impactul asupra mediului ca o componentă esenţială aduce după sine nu doar mai multă bătaie de cap ci şi satisfacţii imense, nebănuite.

De ce oare nu ar merita această Planetă, singura noastră casă, un mic gând, care în timp sa se tranforme într-un gest, sau chiar într-un nou mod de viaţă? De ce să o considerăm prea mare ca să avem grija de ea sau dimpotrivă, prea mică pentru câte griji şi interese avem pe umeri zilnic. De ce nu ar intra şi Terra pe lista noastră zilnică de preocupări prin nişte lucruri concrete, simple, realizabile dar care pot avea o însemnătate atât de mare pentru viitorul ei şi al nostru?

Greenitiative vă invită să meditaţi asupra acestui subiect şi poate, dacă veţi considera de cuviinţă, să vă alăturaţi proiectelor noastre sau să iniţiaţi în comunităţile din care faceţi parte iniţiative care să rezolve probleme concrete de mediu şi să contribuie astfel la însănătoşirea Planetei.

Cum a aparut Greenitiative

Înainte sa ne fi venit ideea sa înfiintam un ONG, am descoperit ce impact pot avea initiativele comunitare când oamenii obisnuiti se hotarasc sa schimbe lucrurile care îi deranjeaza în jurul casei lor. În spatele blocului nostru exista un parc (unii îi zic Gheorghe Petrascu, altii îi zic I.O.R. II) care timp de ani de zile a fost complet abandonat de autoritati: fara iluminat public, fara paza, fara locuri de joaca, cu vegetatia devenita un fel de jungla si, cel mai mai rau lucru, transformat într-un fel de groapa de gunoi a întregii zone. În 2003 am început o campanie de strângere de semnaturi de la cei care locuiesc în zona pentru o petitie adresata Primariei Sectorului 3. Spre surprinderea noastra, am reusit sa strângem sute de semnaturi, cu implicarea inclusiv a conducerii Scolii 75, a unor asociatii de locatari, a parohiei Sf. Ioan Iacob Hozevitul si a angajatilor de la Pro Optica (fosta IOR). Dupa un an de petitii si drumuri cu “jalba” pe la Primarie si raspunsuri de-a dreptul absurde si hilare de la autoritati, în iunie 2004 am ajuns în sfârsit în audienta la noul primar, domnul Negoita, si minune: în mai putin de o saptamâna au început lucrarile de amenajare a parcului. Punct cu punct, au fost respectate toate cerintele formulate de noi în petitie, de la iluminat la amenjare de locuri de joaca, la paza, la curatenie, si iata ca astazi, dupa 4 ani, parcul este în continuare un fel de gradina pentru locuitorii din zona. Rezultatele acestei initiative, naive dupa parerea multora, au depasit cu mult pâna si asteptarile noastre cele mai optimiste si am învatat cu aceasta ocazie ca insistenta, combinata cu niste circumstante favorabile, poate duce la schimbarea comunitatii în care traim. Probabil, daca am fi dat gres în 2004 în efortul de revitalizare a parcului, nu am fi luat mai târziu decizia sa înfiintam o organizatie cu personalitate juridica. De aceea noi percepem aceasta initiativa ca pe un fel de zi de nastere a organizatiei noastre.