Şcoala altfel - 2014
Pentru Asociația Greenitiative, Săptămâna Școala altfel 2014 a însemnat un nou prilej de a fi prezenți în mijlocul elevilor și profesorilor interesați de activități în natură, de aprofundarea unor subiecte care țin de mediu și dezvoltare durabilă, de lucru în echipă și leadership.
La solicitarea unui grup de profesori de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” din București am conceput un proiect pentru întreaga săptămână Școala altfel numit “Cum să ne reducem amprenta de carbon în 5 zile”. Scopul nostru a fost să prezentăm niște noțiuni noi precum amprenta ecologică sau amprenta de carbon și să le legăm de viața noastră de zi cu zi, de ceea ce facem în mod curent și are un impact semnificativ asupra mediului. De aceea am ales să facem activități practice, să ieșim din sala de curs și să ne implicăm direct în rezolvarea unor probleme.
La proiect au participat profesoarele coordonatoare Roxana Fedorca, Niculina Dogaru, Maria Bălan, Ionela Iliuț și Virginia Călugaru. Asociației Greenitiative i s-au alăturat câțiva voluntari inimoși – Irina Macri, Alexandru Chesaru - și alte două organizații cu care colaborăm de mai mulți ani – WWF România și Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București. Au participat peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu care au lucrat împărțiți pe grupe de vârstă și s-au organizat pe echipe.
Împreună am realizat un program care a cuprins o zi dedicată reluării colectării selective a deșeurilor (care s-a făcut o vreme la Iorga dar apoi s-a pierdut bunul obicei), o zi de green cooking, o zi dedicată apei și biodiversității, o zi de grădinărit și o zi de evaluare și diseminare.
Conform evaluării finale, unul dintre cele mai apreciate momente ale săptămânii au fost cele în care elevii au discutat despre hrană și amprenta ei ecologică și au gătit salate și deserturi delicioase preparate chiar de ei. Probabil că măsura succesului a fost dispariția “misterioasă” a ceea ce s-a gătit doar câteva minute după finalizarea bunătăților: cremă de brânză cu verdețuri de sezon, căpșuni în ciocolată, batoane energizante din cereale și fructe uscate, salată delicioasă, limonadă cu mentă. O zi cu adevărat plăcută și apreciată a fost și ziua de grădinărit, în care cu ajutorul Dianei Culescu și a voluntarelor Oana Pîrvu și Mariana Nițu de la Asociația Peisagiștilor din România – Filiala București am plantat trandafiri, lavandă, plante agățătoare, și arbuști. Nu numai că grădina școlii va fi mult mai frumoasă (mai ales că au venit și niște ploi strașnice să ajute noile plante), dar și amprenta ecologică a elevilor de la Iorga va fi mult mai redusă. Ca să nu mai vorbim că peste ani și ani, când vor reveni în liceul în care învățat, vor putea să-și amintească ce anume a plantat fiecare dintre ei într-o zi însorită din Săptămâna Școala altfel.
Tot în Săptămâna Școala altfel, sediul Asociației Greenitiative a fost vizitat de o clasă de liceeni de la Colegiul Național “Elena Cuza” din București. Am discutat despre ce facem noi, aici, la Mogoșoaia pentru a ne reduce amprenta de carbon, cât de prietenoși suntem cu mediul în care trăim, ce înseamnă să trăiești și să construiești prețuind natura. Am jucat jocuri în aer liber și am degustat produse ecologice, chiar dacă au fost mult mai verzi decât mâncare fast-food pe care unii o preferă. Elevii și profesorii s-au bucurat de grădina cu pomi înfloriți care se deschide vizitatorilor în Săptămâna Școala altfel și și-au sunat părinții spunând că au ajuns “în rai”. Ne-am bucurat să le fim gazde prietenoase alături de voluntarii noștri Irina Macri, Alexandru Chesaru, Cristiana Dicu, Andrei Ienculescu și Daniel Ghiță, pentru că o zi verde la Mogoșoaia este o zi în care un tânăr devine în mod sigur un prieten mai bun al naturii.