Eco leadership pentru colectare selectiva
Proiectul "Eco leadership pentru colectare selectivă" a apărut din dorința de a găsi o cale cât mai eficientă de a convinge comunitatea școlară a Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" că sortarea deșeurilor nu este doar o obligație morală și legală ci că are și o finalitate, că deșeurile colectate separat ajung la stații de sortare, apoi la firme de reciclare și reintră astfel în circuitul industrial.
Folosind experiența acumulată timp de 4 ani în proiecte nonformale pe teme de mediu și sustenabilitate realizate în parteneriat cu școli și licee, Felicia Ienculescu-Popovici, coordonator principal din partea Greenitiative, a inițiat împreună cu prof. Roxana Fedorca, coordonator din partea liceului, un proiect care să răspundă în primul rând la una dintre întrebările cele mai frecvente ale unui copil sau tânăr: "De ce ar trebui să fac asta, de ce să-mi bat capul cu sortarea deșeurilor?"
Eco leaderii de proiect, aleși la nivelul fiecărei clase au participat la sesiuni de educație de mediu pe tema necesității conservării resurselor naturale și a modului în care poate fi rezolvată această problemă prin implicare individuală. Tot ei au fost cei care au diseminat mesajul la nivel claselor din care fac parte și chiar la nivelul comunității, mai ales al familiilor lor. Două dintre clasele liceului au organizat în săptămâna "Școala altfel" o vizită la fabricile de reciclare Greentech, Greenfiber și GreenWEEE din Buzău, pentru a vedea cum se reciclează deșeurile. La final, eco leaderii au fost rugați să relateze într-un jurnal de proiect despre modul în care s-au implicat pe tot parcursul proiectului. Implicarea voluntară a unor eco leaderi dar și a unor elevi talentați, de exemplu, la organizare, la vorbit în public, sau chiar la grafică computerizată, a însemnat foarte mult pentru atingerea obiectivelor din fiecare etapă a proiectului.
Aproape 40 de clase au participat activ în proiect, reușind sa implementeze un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, iar dintre cei 1270 de elevi ai liceului, aproape 100 au fost direct implicați, ca eco leaderi și membri de echipă, în activități de educație destinate colegilor și familiilor lor.
22 de clase au transmis jurnale de proiect care au fost analizate de un juriu alcătuit din reprezentanți ai școlii și ai Greenitiative. Pe baza punctajelor obținute, cei care au dovedit calități reale de eco leaderi dar și învățătorii și profesorii care i-au susținut au primit premii oferite de sponsorii și susținătorii proiectului: Green Group, prin firmele Greentech, Greenfiber, GreenWEEE și Greenlamp, Asociația Producătorilor de Materiale pentru Construcții din România, Editura Humanitas, Turific Handmade, Europe Direct Centras, Revista Cutezătorii și Hellenica Cosmetics România. Festivitatea de premiere a avut loc cu ocazia Zilei internaționale a Mediului (5 iunie) la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga".